Topla solata s piro in tunino


SESTAVINE
za 4 osebe
2 konzervi tunine v oljčnem olju Rio Mare 160g
1 čajna žlička mletega žafrana ali ščepec žafranovih nitk
200g oluščene pire
4 jedilne žlice ekstra deviškega oljčnega olja
1 na tanko narezana čebula
1 korenje, narezano na koščke
1 steblo zelene, narezano na koščke
1 rdeča paprika, narezana na koščke
1 bučka, narezana na koščke
4-5 natrganih listov sveže bazilike
sol
2 konzervi tunine v oljčnem olju Rio Mare 160g
1 čajna žlička mletega žafrana ali ščepec žafranovih nitk
200g oluščene pire
4 jedilne žlice ekstra deviškega oljčnega olja
1 na tanko narezana čebula
1 korenje, narezano na koščke
1 steblo zelene, narezano na koščke
1 rdeča paprika, narezana na koščke
1 bučka, narezana na koščke
4-5 natrganih listov sveže bazilike
sol
Stampa Ricetta

1. Zavremo velik lonec vode in dodamo žafran. Piro speremo in jo v vreli vodi kuhamo od 25 do 30 minut.
2. V veliki ponvi na oljčnem olju popražimo čebulo, da postane prozorna, nato dodamo korenje, zeleno in papriko. Po okusu solimo in pečemo na velikem ognju 3 - 4 minute.
3. Dodamo sesekljano bučko in pečemo še 5 minut. Piro odcedimo in jo skupaj s tunino in baziliko primešamo zelenjavni mešanici. Vse skupaj pečemo še nekaj minut, pri tem pa ponev potresamo nad ognjem, da se okusi premešajo. Takoj postrežemo.
Okusno in zdravo: Pira je ena izmed najbolj hranljivih žitaric. Bogata je z beljakovinami, vlakni in antioksidanti ter vsebuje malo holesterola. Oluščene pire ni potrebno predhodno namakati.