Omaka tonnata
SESTAVINE
2 konzervi tunine Rio Mare v oljčnem olju, 120 g
4 fileti inčunov v olju
1 žlica
kapre v kisu
1 jajce
180 ml oljčnega olja
1 žlica limoninega soka
sol po okusu
Stampa Ricetta
1. Majonezo naredimo z rumenjakom, če pa uporabljamo mešalnik, uporabimo tudi beljak, s tem pa bo majoneza bolj stabilna.
2. V mešalnik dodamo jajce in ščepec soli. Dodamo nekaj kapljic oljčnega olja, vklopimo mešalnik in počasi vlivamo preostanek oljčnega olja, dokler majoneza ne emulgira. To bo trajalo manj kot minuto. Dodamo limonin sok. Če se nam mudi, uporabimo 200 g že pripravljene majoneze.
3. Ko je majoneza pripravljena, dodamo dobro odcejeno tunino, kapre in inčune ter mešamo, dokler omaka ni gladka in kremasta.
4. Omako tonnata lahko postrežemo na kruhu ali s paradižniki, trdo kuhanimi jajci ali zelenjavo. Če omako uporabljamo za jed vitello tonnato, dodamo več tekočine, in sicer nekaj žlic hladne jušne osnove, v kateri se je kuhalo meso.