Preprosta pogača s tunino in sezamom
SESTAVINE
4 žlice sezamovih, makovih ali sončničnih semen (če semen nimate, ta korak izključite)
3 x 80 g tunine Rio Mare v oljčnem olju
4 žlice olja iz pločevink tunine
4 jajca
8 žlic moke (navadne, pirine, črne ali polnozrnate)
8 žlic vode
1/3 čajne žličke soli
čajna žlička svežega/suhega drobnjaka ‒ opcijsko
Stampa Ricetta
1. Jajca ločimo na beljake in rumenjake in iz beljakov stepemo sneg. Rumenjakom dodamo vodo, olje iz pločevink tunine, drobnjak, sol in moko ter premešamo. Nežno vmešamo še tunino, nato pa na koncu vmešamo še sneg.
2. Pečico segrejemo na žar funkcijo na 200 stopinj.
3. V ponev, ki naj bo ognjevarna, dodamo malce olja (lahko tudi tistega iz pločevink tunine, če ga imamo še kaj) in ponev segrejemo na višji temperaturi. Čez olje potresemo semena in jih prelijemo z zmesjo. Temperaturo znižamo na srednjo in pečemo, da se na vrhu naredijo mehurčki.
4. Takrat ponev postavimo v pečico, da se vrh zapeče in lepo obarva.
5. Pogačo postrežemo kot slano različico zajtrka poleg vložene zelenjave, nanjo namažemo poljuben namaz, serviramo poleg humusa ali si jo privoščimo brez prilog.